Voucherele de vacanta – avantajoase pentru angajator, motivante pentru angajati



Tichetele de vacanță sau voucherele de vacanță, așa cum mai sunt denumite, reprezintă o modalitate excelentă de motivare a angajaților, într-o formă avantajoasă din punct de vedere fiscal-contabil pentru angajator. Astfel, angajatorii pot acorda persoanelor încadrate cu contract individual de muncă vouchere de vacanță în limita a șase salarii minime brute pe economie, reprezentând 7.500 lei, în vederea petrecerii concediului în România. Acestea sunt valabile atât pentru instituțiile publice, cât și pentru companiile private, cu mențiunea că în cazul celor din urmă decizia acordării rămâne la latitudinea angajatorului.

Care sunt avantajele voucherelor de vacanță?

În privința angajatorilor, voucherele păstrează facilitățile fiscale similare tichetelor de masă sau de cadou. Astfel, ele sunt deductibile și scutite de la plata contribuțiilor și taxelor salariale. Beneficiul este unul evident, dat fiind faptul că voucherele de vacanță sunt impozitate cu doar 16%, impozit care poate fi asimilat atât de angajator cât și de angajat.

Prin urmare, angajatorul dispune de deductibilitate integrală la plata impozitului pe profit de 16% și de scutirea la plata taxelor salariale și patronale în limita a 6 salarii minime brute, mai exact 7500 lei/ an/ salariat.

Salariatul beneficiază, de asemenea, de anumite avantaje, el fiind scutit la plata contribuțiilor pentru asigurări sociale, a fondului de șomaj și a fondului de asigurări sociale și de sănătate.
 

Continuarea articolului este publicată în numărul 51 al revistei Today Software Magazine. Pentru a citi mai departe, vă rugăm să accesați acest link: Voucherele de vacanta.


Articol scris de Adrian Beșleagă, manager operațiuni la A&I Consulting.